Τηλ. 210 8253544 – 210 8811187 – fax: 210 8819035                              Αθήνα, 31/1/19

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1947                                                                              Αρ.πρωτ: 16

Προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης

και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα

Κάνιγγος 29

Τ.Κ. 10110 Αθήνα

Κοιν: 1)Υπουργείο Εργασίας, Γραφ. Υφυπουργού κ. Αν. Πετρόπουλου

2)Γραμματεία Διοικητή ΕΦΚΑ, Αγ. Κωνσταντίνου 8, 10241, Αθήνα

3)Σύνδεσμοι- Σύλλογοι Πολιτικών Συνταξιούχων όλης της χώρας

Θέμα: Κανονισμός- Αναπροσαρμογή συντάξεων του Ν.4387/2016 και αποστολή συνταξιοδοτικών πράξεων

Με αφορμή ερωτήματα πολιτικών συνταξιούχων , τέως δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4387/2016, παρακαλούμε για την άμεση έκδοση και αποστολή στους ενδιαφερομένους της ατομικής συνταξιοδοτικής πράξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα (Π.Δ. 169/2007) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ως άνω νόμου 4387/2016 και του άρθρου 395 του Ν.4512/2018.

Επειδή οι διατάξεις του Ν.4387/2016 τροποποίησαν χαρακτηριστικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, απαιτείται η έκδοση νέας συνταξιοδοτικής πράξης, εφόσον η προηγούμενη είχε εκδοθεί βάσει άλλων στοιχείων και συνταξιοδοτικών διατάξεων.

Οι πράξεις κανονισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων κοινοποιούνται απευθείας στους ενδιαφερομένους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 66 του ως άνω Π.Δ. 169/2007, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του παραπάνω Ν.4387/2016, για τους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς. Άλλωστε οι πολιτικοί συνταξιούχοι θέλουν να γνωρίζουν πώς έχει διαμορφωθεί με το νέο συνταξιοδοτικό νόμο το ποσό της σύνταξής τους και ο τρόπος επανυπολογισμού της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δεδομένου ότι το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα εξετάζεται με νέες διατάξεις και από ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο εντάχθηκαν μετά την ισχύ του Ν.4387/2016.

Επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν επέχουν θέση διοικητικής πράξης, για να ασκηθούν τα ένδικα μέσα κατά αυτής στα αρμόδια όργανα (Ελεγκτικό Συνέδριο), είναι αναγκαίο και νόμιμο να εκδοθούν και να σταλούν άμεσα στους ενδιαφερομένους οι πράξεις επανυπολογισμού των συντάξεων.

Σας ευχαριστούμε.

Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Χρ. Μπουρδούκης                                                                                  Ερμ. Λινάρδος